Biotin (H vitamini) suvda eriydigan vitamin bo'lib, B guruhi vitaminlariga kiradi. Biotin molekulasi tiofen va imidazol halqalaridan iborat bo'lib, valerian kislotasi ko'rinishidagi yon zanjirga ega. Biotin fermentlarning prostetik guruhi sifatida karboksillanish reaksiyalarini katalizlaydi. Ushbu vitamin to'rtta karboksilaza tarkibiga kiradi, ular glyukoza, lipidlar va ba'zi aminokislotalar metabolizmida muhim rol o'ynaydi, shuningdek, energiya almashinuviga ishtirok etadi. Biotin ko'plab oziq-ovqat mahsulotlarining tarkibiga kiradi, eng ko'p biotin jigar, xamirturush, tuxum sarig'i va ayrim sabzavotlarda (masalan, soya, gulkaram, yasmiq) mavjud. Bu moddani odamning yo'g'on ichak bakteriyalari ham sintez qiladi, ammo bu sohada uning so'rilishi juda kam. Biotin yetishmovchiligi maxsus dietalarda bo'lgan odamlarda, parenteral ovqatlanishda, ko'p miqdorda xom tuxum iste'mol qilganda, uzoq muddatli gemodializda, uzoq muddatli antikonvulsantlar bilan davolanishda, antibiotiklar qabul qilganda va biotinni o'zlashtirishda muammolar mavjud bo'lganda uchraydi. Biotin yetishmovchiligi charchoq, paresteziya, soch to'kilishi, ko'zlar, burun, og'iz, quloqlar va chanoq atrofidagi dermatit, kon'yunktivit, tirnoq o'sishi buzilishi, sochlarning haddan tashqari quruqligi va mo'rtlashuvi kabi alomatlarni keltirib chiqaradi. Biotin yetishmovchiligida jigar va zardobdagi xolesterin miqdorining oshishi bilan yog'lar metabolizmining buzilishi kuzatilgan. Biotin yetishmovchiligi natijasida yuzaga keladigan teri o'zgarishlari va soch to'kilishining sababi yog'lar almashinuvining buzilishi bo'lishi mumkin. Biotin epidermis hujayralarining kornifikatsiyasi va differentsiatsiyasini, shuningdek, sochlar va tirnoqlar kabi teri qo'shimchalarining holatini boshqaradi va ularni yaxshilaydi. Biotinni qo'shimcha qabul qilish bosh terisidagi sochlarning ko'payishiga, kunlik soch to'kilishi miqdorining kamayishiga, sochlarning umumiy hajmi va qalinligining oshishiga, sochlarning yorqinligi va tirnoqlarning o'sishini yaxshilashga yordam beradi (bemorlarning sub'yektiv bahosiga ko'ra).