Askorbin kislotasi — bu vitamin bo‘lib, organizmda metabolik ta'sir ko‘rsatadi, inson organizmida hosil bo‘lmaydi va faqat oziq-ovqat orqali olinadi. Noqis yoki nomutanosib ovqatlanish natijasida inson askorbin kislotasi tanqisligini sezadi. Askorbin kislotasi oksidlanish-qaytarilish jarayonlarini, uglevod almashinuvini, qon ivish jarayonini va to‘qimalarning regeneratsiyasini tartibga solishda ishtirok etadi; organizmning infektsiyalarga qarshi chidamliligini oshiradi, qon tomirlarining o‘tkazuvchanligini kamaytiradi, B1, B2, A, E vitaminlariga, foliy kislotasiga va pantoten kislotasiga bo‘lgan ehtiyojni kamaytiradi.
Ushbu vitamin fenilalanin, tirozin, foliy kislotasi, norepinefrin, gistamin, temirning metabolizmida, uglevodlarning utilizatsiyasida, lipidlar, oqsillar, karnitin, immun reaksiyalari, serotoning gidroksillanishi va gem temirining so‘rilishini kuchaytirishda ishtirok etadi. Askorbin kislotasi antiagregant va kuchli antioksidant xususiyatlarga ega.
Askorbin kislotasi ko‘plab biokimyoviy reaktsiyalarda vodorodning transportini tartibga soladi, glyukozaning trikarboksilli kislota tsiklida utilizatsiyasini yaxshilaydi, tetrahidrofoliy kislotasi hosil bo‘lishida va to‘qimalarning regeneratsiyasida, steroid gormonlari, kollagen va prokollagen sintezida ishtirok etadi. Bu vitamin hujayra orasidagi moddalar kolloid holatini va kapillyarlarning normal o‘tkazuvchanligini ta’minlaydi (giialuronidaza fermentini bostiradi).
Askorbin kislotasi proteolitik fermentlarni faollashtiradi, aromatik aminokislotalar, pigmentlar va xolesterin almashinuvini tartibga soladi, jigarda glikogen to‘planishiga yordam beradi. Jigarda nafas olish fermentlarini faollashtiradi, jigarni detoksikatsiya qilish va oqsil sintez qilish funksiyalarini kuchaytiradi, pro-trombin sintezini oshiradi.
Askorbin kislotasi safro ajralishini yaxshilaydi, oshqozon osti bezining tashqi sekretsiya funksiyasini tiklaydi va qalqonsimon bezning sekretsiyasini kuchaytiradi. Immunologik reaksiyalarni tartibga soladi (antitana sintezini, komplement tizimining C3 komponentini, interferonni faollashtiradi), fagotsitozni kuchaytiradi va organizmning infektsiyalarga qarshiligini oshiradi. Askorbin kislotasi gistaminning ajralishini sekinlashtiradi va uning parchalanishini tezlashtiradi, prostaglandinlar va boshqa yallig‘lanish va allergik reaktsiyalarning mediatorlarini hosil bo‘lishini bostiradi.
Kam dozalarda (kuniga 150-250 mg peroral qabul qilinganda) temir bilan surunkali zaharlanishda deferoksaminning kompleks hosil qilish funksiyasini yaxshilaydi, bu temirning chiqarilishini oshiradi.